Biszkopt to wypiek klasyczny i uniwersalny. Możemy użyć go jako składnik do nieskończonej ilości ciast. Jest świetny zarówno jako dodatek oraz główny ,,bohater’’ deseru w połączeniu z musem, kremem czy dżemem. Mimo swej wszechstronności, jego przygotowanie może nastręczyć nam niemałych kłopotów. Jak zatem przyrządzić go tak, aby zniewolił każde podniebienie?
Na co zwrócić uwagę przygotowując biszkopt?
Najważniejszym aspektem przyrządzania ciasta biszkoptowego są użyte składniki, ale również proporcje. Podstawowy przepis na biszkopt zawiera jedynie trzy składowe: jajka, cukier i mąkę. Ogólna i najbardziej prosta zasada dotycząca proporcji jest taka, że używamy tyle łyżek mąki i cukru, ile jajek. Oczywiście liczy się nie tylko ilość wykorzystywanych składników, ale również ich jakość i wstępne przygotowanie. Jeśli chodzi o mąkę – musi być miękka, puszysta i delikatna, przed pieczeniem przesiana przez sito. Najlepszym wyjściem będzie mąka Basia- dzięki niej ciasto będzie dokładnie takie, jakiego oczekujemy. Kolejny składnik to jajka. Absolutnie przez ok. 2 godziny przed pieczeniem biszkoptu muszą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Następnie musimy je rozbić oraz oddzielić żółtka od białek. Kolejnym krokiem będzie ubicie białek na sztywną pianę, do której stopniowo będziemy dosypywać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę. Tak przygotowane ciasto powinno piec się w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.
Jak uniknąć błędów piekąc perfekcyjny biszkopt?
Co najważniejsze, na idealne ciasto pozwolą nam odpowiednio dobrane składniki. Należy pamiętać, że użycie mąki o wysokim typie, np. 450, sprawi, że nasz biszkopt bardzo straci na miękkości i delikatności. Mąka Basia wykazuje niższy typ- 405, który umożliwia uzyskanie wyjątkowo puszystego wypieku. Dobrym pomysłem będzie też zrzucenie blaszki z upieczonym biszkoptem z wysokości kolan na ziemię. To zapobiegnie opadnięciu biszkoptu. Złą praktyką jest też zbyt gwałtowne łączenie ze sobą składników. Biszkopt przygotowany zgodnie z tymi wskazówkami, nie może nie wyjść perfekcyjnie. Więcej porad i przepisów na basiazsercem.pl