dieta ryba

Jeszcze jakiś czas temu dominował popularny mit, według którego zdrowa dieta powinna zawierać w sobie jak najmniejszą ilość tłuszczy. Okazuje się jednak, że tłuszcze są bardzo ważne dla naszego organizmu. Według ogólnych rekomendacji tłuszcze powinny stanowić ok. 30% wszystkich spożywanych kalorii. Każdy składnik odżywczy powinien być dostarczany z odpowiedniego źródła. W przypadku tłuszczy jest to szczególnie ważne.

Awokado – „tłuszczowy” superfood

Awokado to tzw. superfood, czyli produkt, który ze względu na swoje wartości odżywcze powinien się znaleźć w diecie każdego z nas. Awokado zawiera stosunkowo dużą liczbę kalorii (jak na owoc), jednak zawartość zdrowych tłuszczy sprawia, że awokado bardzo dobrze wpływa na ludzki organizm. Tłuszcze zawarte w awokado są zdrowe dla serca, ponieważ to przede wszystkim tłuszcze jedno- i wielonasycone. Poza zdrowymi tłuszczami, w awokado znajdziemy duże ilości kwasu foliowego oraz liczne witaminy (witamina B6, witamina C i witamina K).  Kwas foliowy pomaga chronić nasze serce, poprzez sprzyjanie obniżaniu poziomu prozapalnej homocysteiny. Nienasycone kwasy tłuszczowe są również bogate w kwas oleinowy i kwas linolowy, czyli kwasy wzmacniające układ odpornościowy i skórę.

Orzechy, czyli inne doskonałe źródło tłuszczy

dobre jedzenie

Mówiąc o zdrowych tłuszczach, nie można pominąć różnych odmian orzechów. Orzechy składają się w ok. 50-60% z tłuszczu, co często odstrasza od ich spożywania, Są to jednak bardzo zdrowe przekąski, które można traktować jako doskonała alternatywa dla niezdrowych chipsów i słodyczy. Najważniejsza dla zdrowia jest nie sama obecność tłuszczu w produktach, lecz jego rodzaj. Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe, które wspomagają produkcję hormonów oraz ogólne funkcjonowanie organizmu. Dzienna porcja może wynieść ok. 20-30 g, czyli „garstka”, która dostarczy nam potrzebne kwasy tłuszczowe i witaminy.

Jaja – kontrowersyjne, ale naprawdę zdrowe źródło tłuszczy

Mimo że jaja już dawno były jednym z podstawowych produktów w diecie ludzi, w ostatnich latach wokół nich powstało wiele mitów. Według niektórych opinii podwyższają nasz cholesterol. Z drugiej strony, jeszcze częściej można spotkać się z opinią, że zawierają tłuszczy, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Tłuszcze zawarte w jaju mają złożony skład – trójglicerydy, fosfolipidy, wolne kwasy tłuszczowe oraz cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej. Drogocenne dla człowieka są przede wszystkim fosfolipidy. W składzie lipidów jaj występują wszystkie kwasy tłuszczowe wielonienasycone i nienasycone, a w szczególności kwas linolowy, który wzmacnia ochronę naszego organizmu przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Jaja ułatwiaj utrzymanie prawidłowej masy ciała i mogą poprawić pamięć.

Catering dietetyczny – przystępny sposób na zdrową dietę

Tak naprawdę istnieje co najmniej kilkanaście produktów, które zawierają zdrowe tłuszcze. Nie każdy może jednak wprowadzić do swojej diety wszystkie zdrowe produkty. Z tego powodu dieta pudełkowa bywa jedynym sposobem na utrzymanie bardzo kompleksowej diety. Catering dietetyczny Warszawa to również wygoda i oszczędność czasu, ponieważ nie musimy gotować samodzielnie, a spożywać gotowe i smaczne posiłki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here